Donkere dagen

Dark-winter-dayAlhoewel we december meestal associëren met gezelligheid heeft deze maand ook een donkere kant. Eenzaamheid, een winterdip, winterdepressie of wanneer een -privé of werk-relatie of samenwerking niet zo lekker loopt; juist in de maand december maakt het vaak extra beladen.

Combinatie
De sombere gevoelens die sommigen ervaren in de winterperiode ontstaan vaak door de (al aanwezige) negatieve gedachten of persoonlijke situaties die vervolgens versterkt worden door te weinig daglicht en lage temperaturen.

Daglicht
In daglicht maakt ons lichaam een stofje aan waar wij vrolijk van worden. Deze donkeren en korte dagen kunnen er dus voor zorgen dat we minder van deze stof kunnen aanmaken. Daarnaast zijn we vaak ook minder snel geneigd om na school of werk nog wat te ondernemen als het al begint te schemeren.

Brrrr…
Tegen de kou kunnen we ons kleden maar het vinden van de juiste winterkleding maakt u soms onwennig en onzeker. Binnenblijven is dan ook vaak de eenvoudigste oplossing en weg van de minste weerstand.

Het duurt maar even
Het is te makkelijk om nu te suggereren dat u dit zelf kunt oplossen door actiever te worden, vitamine D te slikken, een frissen neus te halen, voldoende nachtrust en gezond eten… Allemaal natuurlijk zeer vanzelfsprekend. Maar is altijd maar van korte duur.

happy-winterDe nieuwe regelmaat
Het is bewezen dat we -over het algemeen- anders en gezonder moeten leren leven. En ja, omdat het zo vanzelfsprekend is lukt dat ons niet. Herkenbaar?

Dat we andere gewoontes en levensteil moeten aanleren vraagt tijd, een nieuwe regelmaat wat begint met een nieuwe flow; een mentale toestand waarin u volledig opgaat in uw (nieuwe) bezigheden.

Leef uw echte leven
Spreek eens buitenshuis af met uw (sociale media) vrienden. Een lekker wandeling afsluitend met een kop thee of goed glas wijn. Gebruik uw telefoon alleen maar om ‘echt’ te communiceren en blijf zoveel mogelijk weg bij tekstberichten en o.a. facebook en instagram. Bespreek echt nieuws met uw vrienden en familie, benader alles positief en kijk vooruit.

pexels-photo.jpgLeer kiezen
Die nieuwe regelmaat vraagt om een andere (levens-)houding met nieuwe inzichten. Nee of soms Ja durven zeggen, vaker voor uzelf te kiezen ondanks dat dit volledig tegen uw natuur ingaat. Vrienden en familie om u heen is leuk mits dit energie oplevert.

Vind hulp
Omdat het soms eenvoudiger gaat met een beetje hulp, die (vriendelijke) stok achter de deur of gesprekspartner waarmee u ongedwongen de diepte in durft te gaan. Tot slot: blijf weg bij medicatie en doe het zelf met een beetje hulp en inzicht van een ander.

Benieuwd naar onze benadering? Neem hier even contact met ons op.