Leven volgens eeuwen oude normen…

Hoe zou het zijn wanneer we leven met het uitgangspunt dat elk handelen een handeling van een goede daad moet zijn?

Het is een gegeven dat steeds meer mensen, opgegroeid in onze westerse maatschappij, zich leeg en ‘nutteloos’ voelen. Het ontbreken van een echt doel, diepgang. Dat we onszelf steeds vaker (even) kwijt zijn in een maatschappij waar technologie, de economie en hiĂ«rarchie alles bepalend is. Dat de mening van anderen belangrijker wordt gevonden dan een eigen mening.

We geven elkaar de schuld, of de technologie, of facebook, je baas of relatie. We verstoppen ons in een schijnwerkelijkheid met schijnvrienden, schijnwaarheid, schijnwereld en een schijnvermogen. En de schijnwereld die getoond wordt is al snel de nieuwe standaard en nieuwe werkelijkheid.

De bewustwording en acceptatie dat niet altijd alles positief is -of hoeft te zijn- is voor velen een behoorlijke confrontatie. De echte wereld, de waarheid, wordt vaak genegeerd. We mopperen maar al te graag, hebben over alles een (vaak niet positieve) mening en geven meestal alles de schuld behalve onszelf.
Oorzaak: ons toenemende ego, schaamte en reflectie met de (virtuele) sociale omgeving.

De werkelijkheid, de echte waarheid: pech hebben, negativiteit en pijn bestaat, het heeft een oorzaak en een einde, en er is een weg naar het einde van al die negativiteit.

goedfoutGoed & Juist
Goed, juist; twee begrippen die voor eenieder van ons een eigen invulling hebben. Wat goed en juist met elkaar gemeen heeft is de positieve kracht. Goed en juist zijn daarin gelijkwaardig.

“Het juiste begrip en juiste inzicht, de juiste gedachten, juiste intenties en bedoelingen, juist spreken en juist handelen (onthouding van doden en van nemen wat niet gegeven is, onthouding van seksueel wangedrag). De juiste wijze van levensonderhoud, de juiste inspanning, het juiste bewustzijn en concentratie.”

Ethisch goed gedrag, bewustwording en wijsheid gaan uitstekend samen. De combinatie is de sleutel naar een ander zelfbeeld, een ander gedrag. Wanneer we dit durven te accepteren gaan we ons vanzelf steeds minder leeg en ‘nutteloos’ voelen. Er is meer diepgang in o.a. je gesprekken en je gaat anders naar de wereld kijken. Er ontstaan (vanzelf) meerdere doelen en uitdagingen die jou motiveren en gefocust houden.

Acceptatie; alles is vergankelijk
We kunnen niet om de waarheid heen, alles is vergankelijk. Niets blijft en alles verandert altijd en continu. Het is confronterend en eng maar denk er maar eens over na. Jij bent anders dan gisteren, het weer is morgen anders dan vandaag en die dure bos rozen gaat uiteindelijk de biobak in. Zo is dat ook het geval met onze gedachten, gevoelens, met angst en met vreugde. Dit kan een heel hopeloos gevoel geven, beangstigend zelfs, maar als je er goed mee omgaat kan je het op waarde schatten en kom je er (weer) sterker uit.

Omdat alles vergankelijk is, als alles komt en gaat, als alles is zoals het is en we toch een groot gedeelte van wat ons bezighoudt niet kunnen veranderen, heeft oordelen weinig zin meer. In plaats van oordelen creëer je interesse, mededogen met de ander, met de ander meevoelen, de ander aanvoelen en begrijpen. Iedereen heeft zijn redenen om te doen zoals hij of zij doet, iedereen streeft naar de afwezigheid van pijn en het verkrijgen van geluk. Omdat dit gelijkwaardig is bij iedereen (vraag maar na) verbindt dit en ben je vanuit het positieve meer toegankelijk.

Boos
Wanneer je boos bent en een je ander kan vergeven (het maakt niet uit wat) helpt dat in eerste instantie jezelf, je bevrijd jezelf. En als het ego van de andere niet te koppig is sla je twee vliegen in Ă©Ă©n klap. Wanneer je boos en teleurgesteld bent in jezelf, vergeef jezelf dan direct, accepteer dat je mens bent en focus op je juiste gedachten, je ervan geleerd hebt en nu zal handelen met de juiste intenties en juiste bedoelingen.

Alles is met elkaar verbonden.
En zonder zweverig te worden heeft elke handeling een gevolg, elke actie een reactie waarna een domino-effect ontstaat. Zelf het stoppen of bijsturen hiervan is een actie. We noemend dat oorzakelijkheid of causaliteit.

Een schrijver zal duidelijk zien dat er een wolk schuilt in zijn vel papier.
Zonder een wolk, zal er geen regen zijn; zonder regen kunnen de bomen niet groeien; en zonder bomen kunnen we geen papier maken. Een wolk is essentieel voor het bestaan van het papier. Als de wolk er niet is, kan het vel papier hier ook niet zijn.

Ons gedrag heeft consequenties die niet te overzien zijn, omdat alles met elkaar in verbinding staat. Wanneer we beseffen dat ons gedrag consequenties heeft voor datgene om ons heen, gaan we het grotere plaatje zien: het effect van wat wij doen op andere, onze omgeving, natuur en milieu, en uiteindelijk onszelf.

Vriendelijk zijn kan altijd en overal en is ook nog eens gratis!
Door positief in het leven te staan, vriendelijk te zijn en dit uit te stralen ontvang je dit altijd -vrijwel direct- terug. Door de afwezigheid van innerlijke weerstand straal je vriendelijkheid uit, je lacht. Je oogst wat je zaait, je krijgt wat je geeft. Wanneer wij vriendelijk zijn voor alles om eens heen en handelen uit belangeloosheid, worden wij daar zelf (ook) gelukkiger van. Iemand anders helpen staat dan ook gelijk aan jezelf helpen. Dat betekent niet dat je altijd ‘ja’ moet zeggen en over je heen moet laten lopen. Je kunt vriendelijk zijn, maar nog steeds wel je grenzen aangeven.

Je gedrag naar jezelf is vaak net zo belangrijk als je gedrag naar een ander.
Om anders te zijn, je anders te gedragen dan ‘de massa’ vraagt moed en lef. Hoe je omgaat met elkaar conform de etiquette, met de hoogste hoffelijkheid en beleefdheid, respect en met de juiste manieren heeft directe invloed op jouw gedrag en je omgeving. Je eerlijkheid, oprechtheid, jouw toewijding, loyaliteit, trouw, plichtsbesef en het handelen hierna resulteert direct in eigenwaarde, een goede naam en reputatie.

Uiteindelijk staat ‘goed en juist’ gelijk aan jouw karakter, rechtvaardigheid, bekwaamheid en deugdzaamheid.
Leef volgens het uitgangspunt dat elk handelen een handeling van een goede daad moet zijn.

Miljarden mensen leven al eeuwen in balans en zijn gelukkig omdat ze volgens deze principes juist denken en handelen.